- President Joe Biden en de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden hebben een akkoord gesloten over een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.
- Hiermee lijkt het risico dat de Amerikaanse regering niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, afgewend.
- Het akkoord moet nog bekrachtigd worden door het Amerikaanse Congres.
- Lees ook: VS zit op 5 juni zonder geld, als overheid niet extra mag lenen, volgens minister van Financiën Yellen
De Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy hebben een voorlopig akkoord bereikt over verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.
Dat schijft McCarthy op Twitter. Eerder meldden nieuwssite Punchbowl en internationaal persbureau Reuters al dat er overeenstemming was bereikt.
Biden en McCarthy voerden zaterdagavond (lokale tijd) een telefoongesprek van negentig minuten om de deal te bespreken. “Ik kom net van de telefoon met de president. Nadat hij maandenlang tijd verspilde en weigerde te onderhandelen, zijn we tot een principeakkoord gekomen dat het Amerikaanse volk waardig is”, twitterde McCarthy.
Verhoging schuldenplafond VS voor 2 jaar
De exacte details over wat is overeengekomen zijn nog niet bekend. Maar bronnen melden dat het schuldenplafond voor twee jaar wordt verhoogd. “We hebben vanavond nog werk te doen om het schrijven ervan af te ronden”, zei McCarthy tegen verslaggevers. Hij verwacht het wetsvoorstel zondag af te ronden. Daarna bespreekt hij het met Biden en woensdag moet er over het akkoord in het Congres worden gestemd.
Het akkoord draait om het idee dat de enorme schuldenlast van de staat boven het eerder vastgelegde plafond van 31,4 biljoen dollar mag stijgen, maar dat de federale overheid volgend jaar niet meer uitgeeft dan nu. In 2025 zou er hooguit 1 procent meer mogen worden uitgegeven volgens Amerikaanse media.
McCarthy houdt uiterst kritische Republikeinse partijgenoten voor dat dit akkoord wél deugt, omdat er geen nieuwe belastingen komen en geen nieuwe grote overheidsprogramma's.
Biden laat weten dat het wetsvoorstel een "compromis is, wat betekent dat niet iedereen krijgt wat hij wilt. Maar het voorkomt wat een catastrofaal faillissement had kunnen zijn en zou hebben geleid tot een economische recessie, verwoeste pensioenvoorzieningen en het verlies van miljoenen banen."
De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen liet vrijdag weten dat de Verenigde Staten op 5 juni zonder geld zouden komen zitten als de Republikeinen en de Democraten niet tot een akkoord zouden komen. Als het niet tijdig zou lukken om overeenstemming te bereiken, kan dat wereldwijd voor grote financiële onrust zorgen. Een groot deel van de Amerikaanse overheid komt dan mogelijk ook stil te liggen.
Het verhogen van het schuldenplafond is doorgaans een routineklus in de VS, maar door de spanningen tussen de Republikeinen en Democraten wordt het steeds moeilijker. Eerder deze week leek er wel voortgang te zitten in het overleg tussen beide partijen, maar op enkele belangrijke punten verschilden ze nog steeds met elkaar van mening.